A mérgező szülők 10 jellemvonása, akik tönkreteszik gyermekeik életét anélkül, hogy észrevennék

A pszichológusok és a gyermekek viselkedését kutató szakemberek segíthetnek különbséget tenni a hálátlan és a mérgező hatásokat elszenvedő gyerekek között. Klinikai pszichológusok magyarázatot adnak rá, hogy a szülők cselekedetei hogyan tudják tönkretenni a gyermekeik életét.


Gyereket nevelni nagyon nehéz, és senkinek nincs joga ahhoz, hogy ítélkezzen a másik szülői módszerei felett. Ugyanakkor van egy finom választóvonal a szülők által elkövetett hibák és a mérgező szülők nem megfelelő magatartása között. Most abban segítünk, hogy tudd beazonosítani és helyesen kezelni a mérgező szituációkat, melyek az egészségre is károsan hatnak.

Megmutatjuk, hogyan érinti a gyerekek pszichéjét, és hogyan kezeld a szülő-gyerek között felmerülő konfliktusokat.

  1. 1 “Félj tőlem, de szeress!”


    A mérgező szülőknél az érzelmi támadás a szeretet és a figyelem szinonimája. Az ilyen családokban a gyerekek már megtanulták, hogy akár a kulcs zörgéséből vagy a léptekből kikövetkeztessék, szüleik milyen hangulatban vannak éppen. Az ilyen gyerekek állandó félelemben és aggodalomban élnek. Az ilyen típusú szülők többnyire megsértődnek, ha a kedves megnyilvánulásaikat kétkedve fogadják. Azt állítják, megtesznek a gyerekért mindent, az mégis hálátlan.

  2. 2 “Foglalkoznod kell a felnőttek problémáival, de jogaid nincsenek.”


    A mérgező családokban a szülő megosztja a felelősséget a gyerekkel. Például, a gyerek ilyenkor gyakran azt hiszi, hogy kifejezetten az ő rossz viselkedése miatt iszik az apa, hogy lenyugodjon.

    Később a gyerekeket bevonják a felnőttek közötti veszekedésekbe is. A tizenévesek kénytelenek lesznek végighallgatni szülei panaszkodásait, és alkalmazkodni a bonyolult helyzetekhez, egy cipőben járni a szüleikkel, segíteni, toleránsnak lenni, támogatást nyújtani. Sajnos ezekben az esetekben a gyerekeknek nincs joguk ahhoz, hogy kifejezzék saját véleményüket.

  3. 3 “Legyél a legjobb, de ne feledd, hogy nem vagy különleges.”


    A nárcisztikus szülők elvárják a gyerekeiktől, hogy azok a maximumon teljesítsenek. Ugyanakkor, minden eredményt, amit a gyermek elér, magától értetődőnek vesznek. Megvető megjegyzéseikkel tönkretehetik a gyerek életét, mert abban a hitben fog felnőni, hogy mindig is csalódást okozott a szüleinek.

  4. 4 “Nyílj meg nekem, de ne lepődj meg, ha kigúnyollak.”


    A mérgező szülők erőltetik, hogy a gyerekeik legyenek velük őszinték, és gyakran hibáztatják őket, ha nem akarják megosztani velük az érzéseiket. Később azonban a korábban hallottakat a gyerekek ellen használják fel. Ez kétféleképpen történhet:

    • A rokonok, a szomszédok és mások is értesülnek arról, amit a gyerek bizalmasan mondott a szülőnek. A szülő pedig ebben semmi rosszat nem lát.
    • A gyerek lehetőséget ad arra, hogy a szülő szidja vagy szarkasztikus kommenteket fűzzön a hallottakhoz.
  5. 5 “Rossz vagy, ne is próbálj meg jó lenni.”


    Minél kisebb egy gyerek önbizalma, annál könnyebb őt kontrollálni. A mérgező szülők kibeszélik gyermekük hibáit és kudarcait, a legtöbb esetben pedig a külsejére is megjegyzést tesznek, mert ez az egyik legérzékenyebb pont. Ha nincsenek nyilvánvaló “hibák”, akkor kitalálnak néhányat.

    Az ilyen szülők a gyermekben alsóbbrendűségi komplexust keltenek, nem akarják azt látni, hogy a gyerek valami új dolgot kipróbál és sikerre is viszi. A mérgező emberek nem akarnak sikeres gyereket, aki kinyilvánítja az akaraterejét.


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg a barátaiddal. 😉 Köszönjük! 🙏

Reagálj a bejegyzésre!

cuki cuki
6
cuki
vicces vicces
8
vicces
érdekes érdekes
44
érdekes
vidám vidám
4
vidám
szomorú szomorú
131
szomorú
imádom imádom
7
imádom
hűha hűha
16
hűha
dühítő dühítő
61
dühítő
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format